Za ručak - tradicionalna janjetina s krumpirom
Jedno od jela koja se tradicionalno nađe na uskrsnom stolu svakako je janjetina. Jedinstvenog mirisa i okusa pravi je izbor blagdanske trpeze. Uz pečenje poslužite mladi krumpir, salatu od rotkvice, a za desert ukusno pecivo.

Sastojci :
1,5 do 2 kile janjećeg buta
sok od 1,5 limuna
sol, crni papar
ružmarin
4 režnja češnjaka
1 kg mladog krumpira
75 ml maslinova ulja
timijan
menta
Priprema:
Odstranite višak masnoće janjećeg buta, operite ga te osušite. But natrljajte limunovim sokom, posolite, popaprite i u njega stavite grančicu ružmarina. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Češnjak narežite na tanke štapiće, a nožićem načinite nekoliko utora u meso u koje ćete staviti češnjak. Ogulite krumpir, operite ga, narežite na polovice, ili četvrtine ako je veći, te ga dodajte u posudu za pečenje, zajedno s janjetinom. Preko svega prelijte ostatak limunova soka te začinite paprom, soli i maslinovim uljem.Stavite u pećnicu na sat vremena 180 stupnjeva, u međuvremenu podlijevajte vrućom vodom i tekućinom u kojoj se janjetina peče. Nakon sat vremena okrenite meso i krumpir i nastavite povremeno podlijevati. Deset minuta prije kraja dodajte nasjeckani timijan i mentu. Nakon ukupno dva sata janjetinu i krumpir možete servirati uz kuhano povrće.
Salata od rotkvica
Sastojci:
2 vezice rotkvica
1/2 glavice zelene salate
2 mlada ili crvena luka
za umak:
3 žlice octa
1 vezica nasjeckanog vlasca
1 vezica nasjeckanog peršina
1/2 žličice soli
papar
na vrhu noža paprike u prahu
2 žlice ulja
Priprema
Rotkvice očistiti, oprati i osušiti. Narezati ih na tanke ploškice. Zelenu salatu oprati i osušiti. Luk oljuštiti i narezati na ploškice. Rotkvice, zelenu salatu i luk staviti u zdjelu. Pripremiti umak od octa, vlasca, peršina, soli, papra i paprike. Na kraju dodati ulje. Umak preliti preko salate.
Foto: © Sarah Jane - fotolia