Uskrs za stolom – ukusni recepti koji će vas osvojiti

Korizmeni jelovnik ustupa na uskrsnu nedjelju svoje mjesto raskošnim obrocima

Uskrs za stolom – ukusni recepti koji će vas osvojiti

Vrste uskršnjih peciva


Uskršnja peciva čine važan dio uskrsnog obrednog jela zbog čega ih domaćice pripremaju s posebnom pažnjom. Vrste peciva variraju od regije do regije, a najčešće se pripremaju na Veliku subotu i nose na blagoslov s ostalom hranom. Tradicionalno se u Hrvatskom zagorju i Podravini pripremalo osobito uskršnje pecivo od pšeničnog i kukuruznog brašna, vrtanj odnosno vertanj. U Dalmaciji je popularno uskršnje pecivo pinca - kolač od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće. I istarska tradicija njeguje pripremu pince koja se u različitim dijelovima istarske županije naziva i maslenka, pogača, slatki kruh ili turta. Osim pince i njenih varijacija, jedan od najčešćih uskrsnih kolača u Istri je povetica, savijača od dizanog tijesta s ukusnim nadjevom od oraha i jabuka. Sastav nadjeva za poveticu se razlikuje diljem Istre, pa se i naziv tog kolača mijenja ovisno o nadjevu (orehnjača, povijača, štrudel, štrukle).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image


Istarska pinca

Sastojci:
1 kg brašna
30 dkg svježeg kvasca
3 jajeta
2 žumanjka
7 dl mlijeka
100 g grožđica
200 g šećera
vanilin šećer
80 g maslaca
0.5 dl rakije
kora od limuna
sol

Priprema:
Kvasac i 1 žilicu šećera otopiti u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu od limuna i toliko mlijeka da se umijesi glatko, ne suviše tvrdo tijesto. Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne, zatim ponovo promijesiti i oblikovati u okrugli kruščić. Staviti ga u maslacem namazani lim za pečenje i ponovo ostaviti oko 20 minuta na toplom mjestu. Po vrhu razrezati križ i premazati razmućenim jajetom. Peći u pećnici na temperaturi od 180C oko 1,5 sati. Pečenu pincu još toplu posipati šećerom u prahu.

Foto: © Sinisa Botas - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/4