Uskrs simbolički predstavlja početak i obnovu života pa su i jela koja će se naći na blagdanskom stolu sastavni dio te tradicije. Nakon posta, korizmeni jelovnik ustupa na uskrsnu nedjelju svoje mjesto raskošnim obrocima. Na sam Uskrs njeguje se tradicija jutarnjeg blagoslova jela. U pletenu košaru najprije se stavlja ubrus, a zatim hrana. To su obavezno šunka, kulen kao simbol obilja i nagrada za posnu zimu, zatim, jaja, vino ili rakija, hren, mladi luk, sol i domaći kruh. Blagoslovljena hrana jede se u krugu obitelji za doručak pri čemu je naglasak upravo na obilju hrane kako bi se prikazao završetak posta i korizme. Uskršnji ručak također se provodi u krugu obitelji, a najčešće su na jelovniku juha, pečenje s mladim krumpirima te svježe salate i hren.
Foto: © evgenyb - fotolia
Šunka na uskrsnom stolu
Nezamisliv je uskrsni stol na kojem nema šarenih pisanica, mladog luka i šunke, kao prave kraljice delicija.Poslužena za doručak s mladim lukom i jajima ili pečena u omotaču od tijesta, šunka najavljuje radost obiteljskih okupljanja i tradicionalnih blagdanskih običaja. Šunka pečena u krušnom tijestu je specijalitet kontinentalne Hrvatske gdje je običaj da se jede za uskršnji doručak, zajedno s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom.
Omotana i pečena u kruhu, poseban je i u našim krajevima tradicionalan, gurmanski doživljaj. Rolane lopatice ili manji komadi sušene šunke najbolji su za pečenje u tijestu od kruha. Ako šunku morate prethodno skuhati, napravite to dan prije pečenja u kruhu, kako bi se stigla u potpunosti ohladiti. Šunka u kruhu peče se toliko sati koliko ima kilograma. Prema želji, šunka se prije pečenja može prokuhati, što će skratiti vrijeme pečenja. No za rolane i sušene šunke od jedan do tri kg nema potrebe za prethodnim kuhanjem. Šunku dobro operite u toploj vodi i osušite krpom. Omotana u kruhu, polagano će se “kuhati” u vlastitu soku.
U ponudi su rolane šunke s kožom i bez kože. Šunke s kožom su sočnije, više tijekom pečenja namoče unutrašnjost kruha, pa je on mekši i natopljen masnoćom što je šunka pustila. Rolana lopatica ili sušena šunka bez kože ima manje masnoće i bolja je za kuhanje, s dodatkom aromatičnih začina; lovorovim listom, zrnima papra i klinčićem. Režite je na deblje kriške te poslužite s mladim lukom, umakom od hrena i jajima.
Glazure za šunku
A ako želite isprobati posve drugačiju šunku isprobajte ove zanimljive glazure - njima šunku premažite zadnjih 45 minuta pečenja - ili još bolje premažite više puta u tih zadnjih 45 minuta pečenja.

Šunka u kruhu
Sastojci :
500 g domaće šunke
Za tijesto za kruh:
500 g brašna
1 dl vode
sol
1 paketić svježeg kvasca
1 jaje
Priprema:
Umijesite tijesto za kruh i ostavite ga da uzraste. Razvaljajte ga valjkom tako da šunku možete lijepo umotati u tijesto. Kad je umotate, površinu kruha ukrasite ostatkom tijesta, primjerice pletenicom, ptičicom i sl. i premažite tučenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC oko 40 minuta. Ohladite i poslužite sa svježim ribanim hrenom, rotkvicama, lukom, rajčicama, kuhanim jajima.
Uskrsna šunka u kruhu
Tijesto:
170 g raženog brašna
170 g pšeničnog brašna
1/2 kockice di-go svježeg kvasca
2 dl vode
2 žlice kiselog vrhnja
8 g soli
Nadjev:
1 kg rolane šunke
1 glavica oguljenog luka
6 klinčića
2 lista lovora
Priprema:
Šunku pristaviti kuhati u dovoljno vruće vode zajedno s lovorom, lukom i klinčićima. Neka se kuha 1 sat, zatim šunku ohladite i oslobodite mrežice.U 2 dl mlake vode razmutite svježi kvasac pa zajedno s drugim sastojcima umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom da udvostruči volumen.Pećnicu ugrijte na 170°C.Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto istanjite valjkom. Posred tijesta položite kuhanu šunku pa je omotajte tijestom. Višak tijesta odrežite i od njega oblikujte dodatnu manju štrucu. Na lagano nauljeni lim položite zamotanu štrucu i preostalo tijesto. Pokrijte i ostavite na toplome da buja oko 20 minuta, zatim površinu tijesta premažite toplom vodom i pecite u pećnici 45 minuta.Pečenu šunku u kruhu izvadite, malo ohladite i narežite na prikladne komade.
Glazura od smeđeg šećera i senfa
Pomiješajte:
1/2 šalice smeđeg šećera
1 žlicu meda
1 žlicu senfa
2 žlice soka od ananasa
Glazura od naranče i soja sosa
Pomiješajte:
sok jedne velike naranče (oko 1/2 šalice)
1/3 šalice smeđeg šećera
1 žlica soja sosa
1 žličica senfa

Glazura od ananasa i đumbira
Pomiješajte:
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice soka od ananasa
1/2 žličice đumbira u prahu
Glazura od višanja, limete i đumbira
Pomiješajte:
1/3 šalice džema od višanja
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica korice limete
2 žlice soka iscijeđene limete
1/2 žličice đumbira u prahu
Glazura od javorovog sirupa, senfa i ružmarina
Pomiješajte:
1/2 šalice javorovog sirupa
1 žlicu smeđeg šećera
2 žlice senfa
1 i pol žličica sitno nasjeckanog ružmarina
Foto: © Mario - fotolia
Za ručak - tradicionalna janjetina s krumpirom
Jedno od jela koja se tradicionalno nađe na uskrsnom stolu svakako je janjetina. Jedinstvenog mirisa i okusa pravi je izbor blagdanske trpeze. Uz pečenje poslužite mladi krumpir, salatu od rotkvice, a za desert ukusno pecivo.

Sastojci :
1,5 do 2 kile janjećeg buta
sok od 1,5 limuna
sol, crni papar
ružmarin
4 režnja češnjaka
1 kg mladog krumpira
75 ml maslinova ulja
timijan
menta
Priprema:
Odstranite višak masnoće janjećeg buta, operite ga te osušite. But natrljajte limunovim sokom, posolite, popaprite i u njega stavite grančicu ružmarina. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Češnjak narežite na tanke štapiće, a nožićem načinite nekoliko utora u meso u koje ćete staviti češnjak. Ogulite krumpir, operite ga, narežite na polovice, ili četvrtine ako je veći, te ga dodajte u posudu za pečenje, zajedno s janjetinom. Preko svega prelijte ostatak limunova soka te začinite paprom, soli i maslinovim uljem.Stavite u pećnicu na sat vremena 180 stupnjeva, u međuvremenu podlijevajte vrućom vodom i tekućinom u kojoj se janjetina peče. Nakon sat vremena okrenite meso i krumpir i nastavite povremeno podlijevati. Deset minuta prije kraja dodajte nasjeckani timijan i mentu. Nakon ukupno dva sata janjetinu i krumpir možete servirati uz kuhano povrće.
Salata od rotkvica
Sastojci:
2 vezice rotkvica
1/2 glavice zelene salate
2 mlada ili crvena luka
za umak:
3 žlice octa
1 vezica nasjeckanog vlasca
1 vezica nasjeckanog peršina
1/2 žličice soli
papar
na vrhu noža paprike u prahu
2 žlice ulja
Priprema
Rotkvice očistiti, oprati i osušiti. Narezati ih na tanke ploškice. Zelenu salatu oprati i osušiti. Luk oljuštiti i narezati na ploškice. Rotkvice, zelenu salatu i luk staviti u zdjelu. Pripremiti umak od octa, vlasca, peršina, soli, papra i paprike. Na kraju dodati ulje. Umak preliti preko salate.
Foto: © Sarah Jane - fotolia
Vrste uskršnjih peciva
Uskršnja peciva čine važan dio uskrsnog obrednog jela zbog čega ih domaćice pripremaju s posebnom pažnjom. Vrste peciva variraju od regije do regije, a najčešće se pripremaju na Veliku subotu i nose na blagoslov s ostalom hranom. Tradicionalno se u Hrvatskom zagorju i Podravini pripremalo osobito uskršnje pecivo od pšeničnog i kukuruznog brašna, vrtanj odnosno vertanj. U Dalmaciji je popularno uskršnje pecivo pinca - kolač od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće. I istarska tradicija njeguje pripremu pince koja se u različitim dijelovima istarske županije naziva i maslenka, pogača, slatki kruh ili turta. Osim pince i njenih varijacija, jedan od najčešćih uskrsnih kolača u Istri je povetica, savijača od dizanog tijesta s ukusnim nadjevom od oraha i jabuka. Sastav nadjeva za poveticu se razlikuje diljem Istre, pa se i naziv tog kolača mijenja ovisno o nadjevu (orehnjača, povijača, štrudel, štrukle).

Istarska pinca
Sastojci:
1 kg brašna
30 dkg svježeg kvasca
3 jajeta
2 žumanjka
7 dl mlijeka
100 g grožđica
200 g šećera
vanilin šećer
80 g maslaca
0.5 dl rakije
kora od limuna
sol
Priprema:
Kvasac i 1 žilicu šećera otopiti u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu od limuna i toliko mlijeka da se umijesi glatko, ne suviše tvrdo tijesto. Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne, zatim ponovo promijesiti i oblikovati u okrugli kruščić. Staviti ga u maslacem namazani lim za pečenje i ponovo ostaviti oko 20 minuta na toplom mjestu. Po vrhu razrezati križ i premazati razmućenim jajetom. Peći u pećnici na temperaturi od 180C oko 1,5 sati. Pečenu pincu još toplu posipati šećerom u prahu.
Foto: © Sinisa Botas - fotolia