Šunka na uskrsnom stolu
Nezamisliv je uskrsni stol na kojem nema šarenih pisanica, mladog luka i šunke, kao prave kraljice delicija.Poslužena za doručak s mladim lukom i jajima ili pečena u omotaču od tijesta, šunka najavljuje radost obiteljskih okupljanja i tradicionalnih blagdanskih običaja. Šunka pečena u krušnom tijestu je specijalitet kontinentalne Hrvatske gdje je običaj da se jede za uskršnji doručak, zajedno s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom.
Omotana i pečena u kruhu, poseban je i u našim krajevima tradicionalan, gurmanski doživljaj. Rolane lopatice ili manji komadi sušene šunke najbolji su za pečenje u tijestu od kruha. Ako šunku morate prethodno skuhati, napravite to dan prije pečenja u kruhu, kako bi se stigla u potpunosti ohladiti. Šunka u kruhu peče se toliko sati koliko ima kilograma. Prema želji, šunka se prije pečenja može prokuhati, što će skratiti vrijeme pečenja. No za rolane i sušene šunke od jedan do tri kg nema potrebe za prethodnim kuhanjem. Šunku dobro operite u toploj vodi i osušite krpom. Omotana u kruhu, polagano će se “kuhati” u vlastitu soku.
U ponudi su rolane šunke s kožom i bez kože. Šunke s kožom su sočnije, više tijekom pečenja namoče unutrašnjost kruha, pa je on mekši i natopljen masnoćom što je šunka pustila. Rolana lopatica ili sušena šunka bez kože ima manje masnoće i bolja je za kuhanje, s dodatkom aromatičnih začina; lovorovim listom, zrnima papra i klinčićem. Režite je na deblje kriške te poslužite s mladim lukom, umakom od hrena i jajima.
Glazure za šunku
A ako želite isprobati posve drugačiju šunku isprobajte ove zanimljive glazure - njima šunku premažite zadnjih 45 minuta pečenja - ili još bolje premažite više puta u tih zadnjih 45 minuta pečenja.

Šunka u kruhu
Sastojci :
500 g domaće šunke
Za tijesto za kruh:
500 g brašna
1 dl vode
sol
1 paketić svježeg kvasca
1 jaje
Priprema:
Umijesite tijesto za kruh i ostavite ga da uzraste. Razvaljajte ga valjkom tako da šunku možete lijepo umotati u tijesto. Kad je umotate, površinu kruha ukrasite ostatkom tijesta, primjerice pletenicom, ptičicom i sl. i premažite tučenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC oko 40 minuta. Ohladite i poslužite sa svježim ribanim hrenom, rotkvicama, lukom, rajčicama, kuhanim jajima.
Uskrsna šunka u kruhu
Tijesto:
170 g raženog brašna
170 g pšeničnog brašna
1/2 kockice di-go svježeg kvasca
2 dl vode
2 žlice kiselog vrhnja
8 g soli
Nadjev:
1 kg rolane šunke
1 glavica oguljenog luka
6 klinčića
2 lista lovora
Priprema:
Šunku pristaviti kuhati u dovoljno vruće vode zajedno s lovorom, lukom i klinčićima. Neka se kuha 1 sat, zatim šunku ohladite i oslobodite mrežice.U 2 dl mlake vode razmutite svježi kvasac pa zajedno s drugim sastojcima umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom da udvostruči volumen.Pećnicu ugrijte na 170°C.Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto istanjite valjkom. Posred tijesta položite kuhanu šunku pa je omotajte tijestom. Višak tijesta odrežite i od njega oblikujte dodatnu manju štrucu. Na lagano nauljeni lim položite zamotanu štrucu i preostalo tijesto. Pokrijte i ostavite na toplome da buja oko 20 minuta, zatim površinu tijesta premažite toplom vodom i pecite u pećnici 45 minuta.Pečenu šunku u kruhu izvadite, malo ohladite i narežite na prikladne komade.
Glazura od smeđeg šećera i senfa
Pomiješajte:
1/2 šalice smeđeg šećera
1 žlicu meda
1 žlicu senfa
2 žlice soka od ananasa
Glazura od naranče i soja sosa
Pomiješajte:
sok jedne velike naranče (oko 1/2 šalice)
1/3 šalice smeđeg šećera
1 žlica soja sosa
1 žličica senfa

Glazura od ananasa i đumbira
Pomiješajte:
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice soka od ananasa
1/2 žličice đumbira u prahu
Glazura od višanja, limete i đumbira
Pomiješajte:
1/3 šalice džema od višanja
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica korice limete
2 žlice soka iscijeđene limete
1/2 žličice đumbira u prahu
Glazura od javorovog sirupa, senfa i ružmarina
Pomiješajte:
1/2 šalice javorovog sirupa
1 žlicu smeđeg šećera
2 žlice senfa
1 i pol žličica sitno nasjeckanog ružmarina
Foto: © Mario - fotolia