Mrvice sa stola: Uskrsni keksi
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 320 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 120 g šećera u prahu
- 25 g kakaa
- 1 jaje
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
- Od brašna, maslaca narezanog na listiće, šećera, jaja, vanilije i soli umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 h. Odmoreno tijesto podijelite na dva jednaka dijela, u jedan dio umiješajte kakao, a drugi dio ostavite "žuti".
- Oba tijesta razvaljajte na papiru za pečenje, premjestite ih na lim i stavite u zamrzivač na 15-20 min kako bi lakše vadili oblike.
- Ohlađena tijesta izvadite iz hladnjaka i u tijestu kalupima izrezujte oblike po želji. Oblike pažljivo vadite iz tijesta pa u bijelo tijesto utisnite crne oblike i obrnuto. Tijesto zatim prekrijte drugim papirom za pečenje, okrenite tako da je gornja strana dolje (ne skidajte prvi papir za pečenje!)i lagano pređite valjkom kako bi se crno i bijelo tijesto spojili. Pripremljena tijesta vratite u zamrzivač na još 10-15 minuta.
- Ponovno ohlađena tijesta izvadite iz zamrzivača, uklonite gornji papir za pečenje i većim okruglim ili četvrtastim kalupom izrezujte kekse.
- Kekse premjestite na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 min.