Nismo se ni okrenuli, ožujak je već završio, proljeće je započelo (barem kalendarski, ako ne i vremenski), a ove godine Uskrs nam je stigao i nešto ranije.
Pred nama je blagdanski vikend i dok mnogi od nas već imaju ideja za slani jelovnik - od šunke u kruhu, jaja i mladog luka do purice s mlincima ili janjetine s krumpirom - inspiracije za slastice uvijek nam dobro dođe!
A kao jedno od najboljih mjesta za traženje gastro inspiracije definitivno su food blogovi, stoga i ovog blagdana ideje tražimo kod kreativnih i talentiranih domaćih blogera.
Tako smo kod Darka Debića koji se krije iza bloga Samo jedan griz pronašle savršen recept za prhke piliće s kremom od limuna. Doris Valković, poznatija kao Foodoris podijelila je super recept za prave proljetne cupcakese od mrkve. Mile Butorac iliti Hungry Mile oduševio nas je sa sočnom mak štrucom, a kod Anamarije Habuš koja stoji iza bloga Mrvice sa stola pronašle smo preslatke uskrsne dvobojne kekse. Naravno, Uskrs ne može proći bez mirisne pince, a naša Domaćica Sanja Mijac ima savršen recept.
Sve recepte pronađi u nastavku i učini ovaj Uskrs najslađim ikad!
Samo jedan griz: Lemon curd cookies
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- vanilija, tonka, ribana korica agruma
- žlica do dvije hladne vode
Sastojci za kremu od limuna:
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 1 jušna žlica škrobnog brašna (poravnana, ne vrhom puna)
- žličica dvije naribane korice limuna
- 5 žlica soka limuna (može i kombinacija limuna i naranče)
- 100 g šećera
- 100 g maslaca narezanog na kockice
- malo soli
Priprema tijesta:
- Prosijati brašno u posudu, dodati šećer i arome po želji - vaniliju, tonku i/ili ribanu koricu agruma. Prstima utrljati maslac narezan na kockice. Smjesa je poput pijeska. Dodati žlicu dvije hladne vode, tek toliko da se sve sjedini u tijesto. Mijesiti što kraće, tako će keksi biti prhki i hrskavi. Oblikovati disk promjera cca 20 cm i ostaviti 30 minuta u hladnjaku.
- Tanko razvaljati, rezati željene oblike i peći 8 - 10 minuta na 170 C. Zadnjih par minuta dobro paziti na kekse, čim dobiju malo tamniji rub gotovi su.
Priprema kreme:
- U zdjelu stavite šećer, sol i jaja. Umutite, dodajte škrob, koricu limuna i lagano umiješajte sok limuna (i naranče).
- Stavite na vatru. Miješajte kuhačom cijelo vrijeme, nakon 8-10 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjerite na način da okrenete kuhaču s kojoj miješate i ako se krema zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.
- Maknite zdjelu s vatre i u vruću kremu umiješajte maslac.
- Protisnite kremu kroz fino cijedilo zbog korice naranče. Ohladite.
Foodoris: Cupcakes od mrkve s frostingom
Sastojci za biskvit:
1 šalica = 250 ml
- 1 šalica naribane mrkve (otprilike dvije srednje veličine)
- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja ili maslinovog ulja
- 3/4 šalice biljnog napitka po želji (koristila sam od soje)
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 šalica bijelog pirovog brašna (može i pšenično)
- 1/2 šalice zobenog brašna
- 1/4 šalice kokosovog šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
Sastojci za buttercream:
- 1 pakiranje (200 g) veganskog krem namaza (koristila sam marke Green Vie)
- 3/4 šalice veganskog maslaca/margarina
- 3 šalice šećera u prahu
- sok pola limuna
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Kalupe za muffine obložiti papirom za muffine (šest muffina)
- BISKVIT: Naribati mrkvu na sitno te pomiješati s uljem, sojinim napitkom, sirupom, octom i vanilijom.U posudu staviti brašna, kokosov šećer, prašak za pecivo, sodu i sol te pjenjačom pomiješati. Dodati mokre sastojke u suhe, pomiješati dok se sastojci ne ujedine te staviti u pripremljene kalupe i poravnati. Staviti peći u zagrijanu pećnicu 25-30 minuta odnosno dok čačkalica ne izađe suha kada ju zabodete u sredinu biskvita. Kada su cupcakesi pečeni, izvaditi ih iz pećnice i pustiti da se ohlade u kalupu 10 minuta, zatim maknuti iz kalupa i pustiti da se do kraja ohlade na rešetki.
- Za to vrijeme napraviti buttercream tako što ćete ručnim mikserom izmiksati omekšali maslac i krem namaz. Postepeno ćete dodavati šećer u prahu i miksati dok se sve ne poveže. Na kraju dodati sok limuna, izmiksati i staviti u hladnjak da se stisne prije dekoriranja.
- Ohlađene cupcakese dekorirati pripremljenim frostingom. Držati ih u hladnjaku.
Hungry Mile: Sočna mak štruca
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanili šećer
- ½ žličice soli
- 180 ml suncokretovog ulja
- svježe ribana korica 2 limuna
- 100 ml mlijeka
- 100 ml soka od limuna
- 250 g brašna
- 50 g maka
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- U duboku zdjelu dodajte jaja, šećer i vanili šećer, pa miksajte na najjačoj brzini sve dok ne posvijetle i udvostruče volumen.
- Smjesi dodajte ulje, koricu limuna, mlijeko, limun sok, te prstohvat soli. Dobro izmiješajte.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo pa ga postepeno umiješajte u smjesu jaja i sjedinite uz pomoć špatule ili kuhače.
- Prelijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 45 - 50 minuta.
Glazura:
- 120 g šećera u prahu
- 1/2 limuna, sok
Priprema:
- U zdjelici pomiješate šećer u prahu pa mu malo po malo dodajte limunov sok. Sve miješajte cijelo vrijeme i prestanite s dodavanjem sok kad dobijete gustu, ali mazivu glazuru. Odmah premažite kolač i pospite s dekoracijom po izboru. (Kod mene su sjeckane pistacije i ružine latice.)
Mrvice sa stola: Uskrsni keksi
Sastojci:
- 320 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 120 g šećera u prahu
- 25 g kakaa
- 1 jaje
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
- Od brašna, maslaca narezanog na listiće, šećera, jaja, vanilije i soli umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 h. Odmoreno tijesto podijelite na dva jednaka dijela, u jedan dio umiješajte kakao, a drugi dio ostavite "žuti".
- Oba tijesta razvaljajte na papiru za pečenje, premjestite ih na lim i stavite u zamrzivač na 15-20 min kako bi lakše vadili oblike.
- Ohlađena tijesta izvadite iz hladnjaka i u tijestu kalupima izrezujte oblike po želji. Oblike pažljivo vadite iz tijesta pa u bijelo tijesto utisnite crne oblike i obrnuto. Tijesto zatim prekrijte drugim papirom za pečenje, okrenite tako da je gornja strana dolje (ne skidajte prvi papir za pečenje!)i lagano pređite valjkom kako bi se crno i bijelo tijesto spojili. Pripremljena tijesta vratite u zamrzivač na još 10-15 minuta.
- Ponovno ohlađena tijesta izvadite iz zamrzivača, uklonite gornji papir za pečenje i većim okruglim ili četvrtastim kalupom izrezujte kekse.
- Kekse premjestite na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 min.
Domaćica: Pinca
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 550 g glatkog brašna
- 50 ml ulja
- 3 žumanjka
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 3 prstohvata soli
- po želji korica 1 limuna
- po želji korica 1 naranče
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 veća sitno naribana jabuka
Dodatno:
- 1 jaje
- po želji listići badema
Priprema:
- Mlijeko s malo šećera zagrijte da bude mlako pa u njega stavite suhi kvasac. Ostavite na toplom dok kvasac ne nabubri.
- U posudu za miješanje ili u posudu od miksera dodajte sve ostale sastojke (jabuku naribajte u posudu sitnim ribežom bez prethodnog cijeđenja soka) skupa s uzdignutim kvascem. Zamijesite tijesto ručno ili mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko. Tijesto za pincu treba ostati malo mekše.
- Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali, premjestite ga u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati (otprilike 2-3 sata).
- Kada se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 4 jednaka dijela ukoliko želite male pince ili na 2 dijela ako ćete dvije veće. Oblikujte ih u kugle.
- Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
- Jaje izmutite vilicom i premažite pince. Po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite X. Po želji po pincama pospite listiće badema.
- Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
- U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 °C. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30-45 minuta, zavisno od veličine. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam ne bi izgorjele.