Domaćica: Pinca
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 550 g glatkog brašna
- 50 ml ulja
- 3 žumanjka
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 3 prstohvata soli
- po želji korica 1 limuna
- po želji korica 1 naranče
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 veća sitno naribana jabuka
Dodatno:
- 1 jaje
- po želji listići badema
Priprema:
- Mlijeko s malo šećera zagrijte da bude mlako pa u njega stavite suhi kvasac. Ostavite na toplom dok kvasac ne nabubri.
- U posudu za miješanje ili u posudu od miksera dodajte sve ostale sastojke (jabuku naribajte u posudu sitnim ribežom bez prethodnog cijeđenja soka) skupa s uzdignutim kvascem. Zamijesite tijesto ručno ili mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko. Tijesto za pincu treba ostati malo mekše.
- Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali, premjestite ga u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati (otprilike 2-3 sata).
- Kada se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 4 jednaka dijela ukoliko želite male pince ili na 2 dijela ako ćete dvije veće. Oblikujte ih u kugle.
- Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
- Jaje izmutite vilicom i premažite pince. Po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite X. Po želji po pincama pospite listiće badema.
- Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
- U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 °C. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30-45 minuta, zavisno od veličine. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam ne bi izgorjele.