Ideje za uskršnji doručak i ručak

Pripremite raskošna tradicionalna jela i proslavite Uskrs

Ideje za uskršnji doručak i ručak
VOYO logo

Ideje za doručak

Šunka u kruhu 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image


Sastojci: šunka 2 kg glatkog brašna 2 dag kvasca mala žlica soli 1 dcl vode 0,5 dl ulja

:
Šunku kuhajte u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje. Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180° C. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajetom.Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.

Pinca

Image


Sastojci: 1,5 kg glatkoga brašna 100 g svježeg kvasca 300 g maslaca 400 g šećera 8 žumanaca 2 vanilin šećera sol limunova korica, korica naranče 2-3 žlice rakije kocka šećera jaja za premazivanjePriprema: Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 stupnjeva oko 45 minuta.

Vijenac s jajima

Image


Sastojci: 50 dag brašna  omot instant-kvasca 12 dag šećera 10 dag oljuštenih i sitno mljevenih badema  12 dag margarina  sasvim malo soli 1/4 l mlijekaPriprema: U posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. Primiješajte malo mlijeka, otopljeni margarin i bademe. Dugo čvrsto mijesite. Neka se na toplome diže dva sata. Podijelite u tri dijela (odvojite sasvim malo tijesta) i ispletite pletenicu. Namastite i pobrašnite lim. Polegnite pletenicu, savijte je u vijenac i pažljivo spojite krajeve svakoga od tri dijela, tako će vijenac biti lijep i pravilan. Utisnite u pletenicu četiri jaja i svako pričvrstite dvjema prekriženim trakicama tijesta. Premažite umućenim žutanjkom i stavite na toplo. Za pola sata opet premažite i pecite 45 minuta u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva.


Umak od hrena 

Sastojci: 3 velike žlice naribanog hrena 1 dag šećera 1 dag soli  0,2 dl jabučnog octa 2,5 dl tučenog vrhnjaPriprema: Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smjesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/3