Ideje za ručak

Pileća rolada
Sastojci:
1kg pilećeg bijelog mesa
200 g šunke
200 g sira, trapista
2 jaja
1 mladi luk
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
100 ml bijelog vinaPriprema:
Prvo pripremite omlet. U posudu stavite malo ulja pa dodajte nasjeckani luk, sol i papar. Dodajte jaje i dobro umutite. Ispecite omlet s obje strane i te ostavite da se ohladi.
Piletini odstranite kosti. Stavite je između dvije folije i malo istucite. Začinite solju i paprom te stavite preko omlet pa sir i potom šunku. Zatim srolajte roladu i umotajte u foliju.
Dodajte malo ulja, vino i vodu te pecite na 180°C oko sat vremena. Pred kraj skinite foliju s rolade kako bi se zapekla. Poslužite toplo.
Janjeći kotlet
Sastojci:
8 janjećih kotleta
2 žlice maslinova ulja
8 grančica ružmarina
8 grančica majčine dušice
8 grančica metvice
sol, paparPriprema:
Kotlete premažite s pola predviđene količine ulja, te posolite i popaprite. Na svaki kotlet stavite po grančicu ružmarina, majčine dušice i metvice. Složite kotlete na rešetku pa ih stavite u vruću grill-pećnicu te pecite 4-6 minuta. Izvadite rešetku, uklonite bilje i okrenite kotlete. Premažite ih preostalim uljem, vratite začinsko bilje i pecite još 4-6 minuta.Odmah poslužite.
Orehnjača
Tijesto:
½ svježeg kvasca
40 dag glatkog brašna
8 dag margarina
8 dag šećera
2 žutanjka
1 velika žlica vrhnja
sol
limunova korica
2-3 dl mlijeka Nadjev:
20 dag mljevenih oraha
10 dag šećera
malo limunove korice
vanilijin šećer
1 bjelanjakPriprema:
Pomiješati kvasac sa 1 žličicom šećera, brašna i 1/2 dl mlakog mlijeka. Ostaviti na toplo da odstoji oko 45 minuta. Na radnoj plohi prosijati brašno, dodati ostale sastojke i mješavinu kvasca, šećera i brašna te napraviti tijesto.
Pobrašniti tijesto, prekriti krpom i ostaviti da se diže 30-40 minuta. Potom razvaljati tijesto, podijeliti na dvije štruce, namazati nadjevom od oraha, srolati i premazati žutanjkom. Ostaviti da se diže još 15 minuta. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko sat vremena.