Približava nam se najveći kršćanski blagdan Uskrs. Na nedjeljno jutro obitelj i prijatelji tradicionalno se okupljaju na uskršnjem doručku. Na bogatoj blagdanskoj trpezi uvijek se nađe šunka, jaja, mladi luk, umak od hrena, pinca, kolači i još mnoštvo toga.
Za Uskrs se u raznim krajevima Hrvatske za ručak priprema pečenje (janjetina, svinjetina...), uz koje se poslužuju mladi krumpir, salata, mladi luk... Osim toga, uz blagdanski ručak je nezaobilazan i desert. Torte, kolači od dizanog tijesta, pinca, orehnjače...
Kako Uskrs ne bi bio Uskrs bez jaja, šunke i pince, u nastavku vam donosimo nekoliko odličnih tradicionalnih recepata.
Naslovna fotografija: yvestown / Foter.com / CC BY-NC-ND
Ideje za doručak
Šunka u kruhu

Sastojci:
šunka
2 kg glatkog brašna
2 dag kvasca
mala žlica soli
1 dcl vode
0,5 dl ulja
:
Šunku kuhajte u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje. Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180° C. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajetom.Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.
Pinca

Sastojci:
1,5 kg glatkoga brašna
100 g svježeg kvasca
300 g maslaca
400 g šećera
8 žumanaca
2 vanilin šećera
sol
limunova korica, korica naranče
2-3 žlice rakije
kocka šećera
jaja za premazivanjePriprema:
Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 stupnjeva oko 45 minuta.
Vijenac s jajima

Sastojci:
50 dag brašna
omot instant-kvasca
12 dag šećera
10 dag oljuštenih i sitno mljevenih badema
12 dag margarina
sasvim malo soli
1/4 l mlijekaPriprema:
U posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. Primiješajte malo mlijeka, otopljeni margarin i bademe. Dugo čvrsto mijesite. Neka se na toplome diže dva sata. Podijelite u tri dijela (odvojite sasvim malo tijesta) i ispletite pletenicu.
Namastite i pobrašnite lim. Polegnite pletenicu, savijte je u vijenac i pažljivo spojite krajeve svakoga od tri dijela, tako će vijenac biti lijep i pravilan. Utisnite u pletenicu četiri jaja i svako pričvrstite dvjema prekriženim trakicama tijesta. Premažite umućenim žutanjkom i stavite na toplo. Za pola sata opet premažite i pecite 45 minuta u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva.
Umak od hrena
Sastojci:
3 velike žlice naribanog hrena
1 dag šećera
1 dag soli
0,2 dl jabučnog octa
2,5 dl tučenog vrhnjaPriprema:
Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smjesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.
Ideje za ručak

Pileća rolada
Sastojci:
1kg pilećeg bijelog mesa
200 g šunke
200 g sira, trapista
2 jaja
1 mladi luk
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
100 ml bijelog vinaPriprema:
Prvo pripremite omlet. U posudu stavite malo ulja pa dodajte nasjeckani luk, sol i papar. Dodajte jaje i dobro umutite. Ispecite omlet s obje strane i te ostavite da se ohladi.
Piletini odstranite kosti. Stavite je između dvije folije i malo istucite. Začinite solju i paprom te stavite preko omlet pa sir i potom šunku. Zatim srolajte roladu i umotajte u foliju.
Dodajte malo ulja, vino i vodu te pecite na 180°C oko sat vremena. Pred kraj skinite foliju s rolade kako bi se zapekla. Poslužite toplo.
Janjeći kotlet
Sastojci:
8 janjećih kotleta
2 žlice maslinova ulja
8 grančica ružmarina
8 grančica majčine dušice
8 grančica metvice
sol, paparPriprema:
Kotlete premažite s pola predviđene količine ulja, te posolite i popaprite. Na svaki kotlet stavite po grančicu ružmarina, majčine dušice i metvice. Složite kotlete na rešetku pa ih stavite u vruću grill-pećnicu te pecite 4-6 minuta. Izvadite rešetku, uklonite bilje i okrenite kotlete. Premažite ih preostalim uljem, vratite začinsko bilje i pecite još 4-6 minuta.Odmah poslužite.
Orehnjača
Tijesto:
½ svježeg kvasca
40 dag glatkog brašna
8 dag margarina
8 dag šećera
2 žutanjka
1 velika žlica vrhnja
sol
limunova korica
2-3 dl mlijeka Nadjev:
20 dag mljevenih oraha
10 dag šećera
malo limunove korice
vanilijin šećer
1 bjelanjakPriprema:
Pomiješati kvasac sa 1 žličicom šećera, brašna i 1/2 dl mlakog mlijeka. Ostaviti na toplo da odstoji oko 45 minuta. Na radnoj plohi prosijati brašno, dodati ostale sastojke i mješavinu kvasca, šećera i brašna te napraviti tijesto.
Pobrašniti tijesto, prekriti krpom i ostaviti da se diže 30-40 minuta. Potom razvaljati tijesto, podijeliti na dvije štruce, namazati nadjevom od oraha, srolati i premazati žutanjkom. Ostaviti da se diže još 15 minuta. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko sat vremena.