Ideje za uskršnji doručak i ručak

Pripremite raskošna tradicionalna jela i proslavite Uskrs

Ideje za uskršnji doručak i ručak
VOYO logo

Približava nam se najveći kršćanski blagdan Uskrs. Na nedjeljno jutro obitelj i prijatelji tradicionalno se okupljaju na uskršnjem doručku. Na bogatoj blagdanskoj trpezi uvijek se nađe šunka, jaja, mladi luk, umak od hrena, pinca, kolači i još mnoštvo toga. 

Za Uskrs se u raznim krajevima Hrvatske za ručak priprema pečenje (janjetina, svinjetina...), uz koje se poslužuju mladi krumpir, salata, mladi luk... Osim toga, uz blagdanski ručak je nezaobilazan i desert. Torte, kolači od dizanog tijesta, pinca, orehnjače... 

Kako Uskrs ne bi bio Uskrs bez jaja, šunke i pince, u nastavku vam donosimo nekoliko odličnih tradicionalnih recepata.

Naslovna fotografija: yvestown Foter.com / CC BY-NC-ND

Ideje za doručak

Šunka u kruhu 

Image


Sastojci: šunka 2 kg glatkog brašna 2 dag kvasca mala žlica soli 1 dcl vode 0,5 dl ulja

:
Šunku kuhajte u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje. Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180° C. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajetom.Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.

Pinca

Image


Sastojci: 1,5 kg glatkoga brašna 100 g svježeg kvasca 300 g maslaca 400 g šećera 8 žumanaca 2 vanilin šećera sol limunova korica, korica naranče 2-3 žlice rakije kocka šećera jaja za premazivanjePriprema: Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 stupnjeva oko 45 minuta.

Vijenac s jajima

Image


Sastojci: 50 dag brašna  omot instant-kvasca 12 dag šećera 10 dag oljuštenih i sitno mljevenih badema  12 dag margarina  sasvim malo soli 1/4 l mlijekaPriprema: U posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. Primiješajte malo mlijeka, otopljeni margarin i bademe. Dugo čvrsto mijesite. Neka se na toplome diže dva sata. Podijelite u tri dijela (odvojite sasvim malo tijesta) i ispletite pletenicu. Namastite i pobrašnite lim. Polegnite pletenicu, savijte je u vijenac i pažljivo spojite krajeve svakoga od tri dijela, tako će vijenac biti lijep i pravilan. Utisnite u pletenicu četiri jaja i svako pričvrstite dvjema prekriženim trakicama tijesta. Premažite umućenim žutanjkom i stavite na toplo. Za pola sata opet premažite i pecite 45 minuta u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva.


Umak od hrena 

Sastojci: 3 velike žlice naribanog hrena 1 dag šećera 1 dag soli  0,2 dl jabučnog octa 2,5 dl tučenog vrhnjaPriprema: Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smjesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.

Ideje za ručak

Image



Pileća rolada

Sastojci: 1kg pilećeg bijelog mesa 200 g šunke 200 g sira, trapista 2  jaja 1 mladi luk 2 žlice maslinovog ulja sol, papar 100 ml bijelog vinaPriprema: Prvo pripremite omlet. U posudu stavite malo ulja pa dodajte nasjeckani luk, sol i papar. Dodajte jaje i dobro umutite. Ispecite omlet s obje strane i te ostavite da se ohladi. Piletini odstranite kosti. Stavite je između dvije folije i malo istucite. Začinite solju i paprom te stavite preko omlet pa sir i potom šunku. Zatim srolajte roladu i umotajte u foliju. Dodajte malo ulja, vino i vodu  te pecite na 180°C oko sat vremena. Pred kraj skinite foliju s rolade kako bi se zapekla. Poslužite toplo. 


Janjeći kotlet

Sastojci: 8 janjećih kotleta 2 žlice maslinova ulja 8 grančica ružmarina 8 grančica majčine dušice 8 grančica metvice sol, paparPriprema: Kotlete premažite s pola predviđene količine ulja, te posolite i popaprite. Na svaki kotlet stavite po grančicu ružmarina, majčine dušice i metvice. Složite kotlete na rešetku pa ih stavite u vruću grill-pećnicu te pecite 4-6 minuta. Izvadite rešetku, uklonite bilje i okrenite kotlete. Premažite ih preostalim uljem, vratite začinsko bilje i pecite još 4-6 minuta.Odmah poslužite.

Orehnjača

Tijesto:  ½  svježeg kvasca 40 dag glatkog brašna  8 dag margarina  8 dag šećera  2 žutanjka  1 velika žlica vrhnja  sol  limunova korica  2-3 dl mlijeka Nadjev: 20 dag mljevenih oraha 10 dag šećera malo limunove korice vanilijin šećer 1 bjelanjakPriprema:  Pomiješati kvasac sa 1 žličicom šećera, brašna i 1/2 dl mlakog mlijeka. Ostaviti na toplo da odstoji oko 45 minuta. Na radnoj plohi prosijati brašno, dodati ostale sastojke i mješavinu kvasca, šećera i brašna te napraviti tijesto.  Pobrašniti tijesto, prekriti krpom i ostaviti da se diže 30-40 minuta. Potom razvaljati tijesto, podijeliti na dvije štruce, namazati nadjevom od oraha, srolati i premazati žutanjkom. Ostaviti da se diže još 15 minuta. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko sat vremena.