Samo jedan griz: Lemon curd cookies
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- vanilija, tonka, ribana korica agruma
- žlica do dvije hladne vode
Sastojci za kremu od limuna:
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 1 jušna žlica škrobnog brašna (poravnana, ne vrhom puna)
- žličica dvije naribane korice limuna
- 5 žlica soka limuna (može i kombinacija limuna i naranče)
- 100 g šećera
- 100 g maslaca narezanog na kockice
- malo soli
Priprema tijesta:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Prosijati brašno u posudu, dodati šećer i arome po želji - vaniliju, tonku i/ili ribanu koricu agruma. Prstima utrljati maslac narezan na kockice. Smjesa je poput pijeska. Dodati žlicu dvije hladne vode, tek toliko da se sve sjedini u tijesto. Mijesiti što kraće, tako će keksi biti prhki i hrskavi. Oblikovati disk promjera cca 20 cm i ostaviti 30 minuta u hladnjaku.
- Tanko razvaljati, rezati željene oblike i peći 8 - 10 minuta na 170 C. Zadnjih par minuta dobro paziti na kekse, čim dobiju malo tamniji rub gotovi su.
Priprema kreme:
- U zdjelu stavite šećer, sol i jaja. Umutite, dodajte škrob, koricu limuna i lagano umiješajte sok limuna (i naranče).
- Stavite na vatru. Miješajte kuhačom cijelo vrijeme, nakon 8-10 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjerite na način da okrenete kuhaču s kojoj miješate i ako se krema zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.
- Maknite zdjelu s vatre i u vruću kremu umiješajte maslac.
- Protisnite kremu kroz fino cijedilo zbog korice naranče. Ohladite.