Tradicionalni kuglof
Sastojci:
500 g glatkog brašna
20 g kvasca
100 g maslaca
50 g šećera
4 žumanjka
1 žličica soli
2,5 dl mlijeka
2 vanilin šećera
100 g grožđica
1 žličica limunove kore
1 žlica ruma za kolače
Priprema:
Ako koristiš sviježi kvasac pomiješaj ga 1 dl mlakog mlijeka, dodaj prstohvat šećera i ostavi da stoji pokriveno krpom 15 minuta (ako koristiš u prahu, samo ga pomiješaj sa brašnom). Mikserom miješaj žumanjke, maslac i šećer dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Postepeno dodaj brašno, koricu limuna, vanilin šećer, kvasac i na kraju grožđice. Koristi nastavak za tijesto, a ako ga nemaš možeš i jednostavno umijesiti glatko tijesto rukama. Stavi ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup za kuglof, i pusti da se diže još 10-15 minuta (do pola sata). Peci ga 40 minuta na 180 °C. Izvadi ga iz kalupa i pospi šećerom u prahu (a možeš preko njega naribat i još malo limunove korice za lijepši izgled).
