Postoje neke tradicije kojih se nikada nećemo odreći, i neki okusi koji će nas uvijek podsjećati na lijepe obiteljske trenutke iz mladosti. Tradicionalni kuglof, pinca i orehnjača okusi su koji većinu nas neodoljivo podsjećaju na okupljanja oko uskršnjeg stola. To su tradicije koje smo usvojile u mladosti i koje ćemo prenositi našoj djeci i unucima. Ako još nisi naučila raditi ove kolače, pripremile smo ti tradicionalne recepte s kojima ne možeš pogriješiti. Sada ti još fali samo malo ljubavi, i imaš savršene recepte za najfinije uskršnje dizane kolače.
Sirnica/pinca
Sastojci:
1,5 kg glatkoga brašna
100 g svježeg kvasca
300 g maslaca
400 g šećera
8 žumanaca
2 vanilin šećera
sol
limunova korica, korica naranče
2-3 žlice rakije
kocka šećera
jaja za premazivanje
Priprema:
Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 stupnjeva oko 45 minuta.

Tradicionalni kuglof
Sastojci:
500 g glatkog brašna
20 g kvasca
100 g maslaca
50 g šećera
4 žumanjka
1 žličica soli
2,5 dl mlijeka
2 vanilin šećera
100 g grožđica
1 žličica limunove kore
1 žlica ruma za kolače
Priprema:
Ako koristiš sviježi kvasac pomiješaj ga 1 dl mlakog mlijeka, dodaj prstohvat šećera i ostavi da stoji pokriveno krpom 15 minuta (ako koristiš u prahu, samo ga pomiješaj sa brašnom). Mikserom miješaj žumanjke, maslac i šećer dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Postepeno dodaj brašno, koricu limuna, vanilin šećer, kvasac i na kraju grožđice. Koristi nastavak za tijesto, a ako ga nemaš možeš i jednostavno umijesiti glatko tijesto rukama. Stavi ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup za kuglof, i pusti da se diže još 10-15 minuta (do pola sata). Peci ga 40 minuta na 180 °C. Izvadi ga iz kalupa i pospi šećerom u prahu (a možeš preko njega naribat i još malo limunove korice za lijepši izgled).

Orehnjača
Sastojci:
Tijesto:
300 g brašna
1 žlice šećera
1/2 vanilin šećer
1/2 paketića kvasca
50 g maslaca
1 dl mlijeka
1 žumanjak
1 žličica limunove kore
Nadjev:
200 g mljevenih oraha,
100 g šećera,
1 vanilin šećer,
½ žličice cimeta,
1 dl mlijeka,
1 žlica ruma,
1 jaje
Priprema:
Pomiješaj sve suhe sastojke za tijesto, u sredini brašna napravi udubinu i u nju stavi mlijeko, maslac i žumanjke. Umijesi glatko tijesto, stavi ga u posudu, prekrij krpom i ostavi na toplom da se diže pola sata. Pomiješaj sve sastojke za nadjev. Tijesto razvaljaj u pravokutnik, premaži ga smjesom i zarolaj. Stavi u namašćenu posudu za pečenje i pusti da se diže još pola sata. Peci 50 minuta na 180°C.
