Provjereno dobro

Još nije kasno: 3 jednostavna recepta za najdraže božićne kolače

Starinski recepti za blagdanske kolače vrlo su jednostavni, a oduševit će sve ukućane

ksenia-yakovleva-RroOSK1Bq3U-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Žarbo pita

Image
Foto: Unsplash

Sastojci za kore:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 400 grama brašna
  • 250 grama maslaca
  • 40 grama kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 100 ml toplog mlijeka

Sastojci za nadjev od oraha:

  • 150 grama mljevenih oraha
  • 4 žlice šećera
  • 120 grama pekmeza po izboru (marelica ili šljiva)
  • 1 žličica ruma

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 100 grama čokolade
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplo mlijeko pomiješaj sa šećerom pa dodaj razmrvljeni kvasac i ostavi da kratko odstoji na toplom mjestu.

U posudi pomiješaj brašno i maslac pa dodaj dignuti kvasac. Od sastojaka zamijesi tijesto za kore pa ga podijeli na tri dijela.

Ostavi tijesto sa strane da se digne. Za to vrijeme pripremi si nadjev – pomiješaj mljevene orahe, šećer i malo ruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lim za pečenje obloži masnim papirom pa razvaljaj tijesto i prebaci ga na lim. Premaži koru pekmezom i posipaj nadjevom od oraha. Ponovi postupak s drugom korom, a na vrh stavi treću koru.

Ostavi pitu da se diže na toplom mjestu još oko 20 minuta.  Peci pitu na 180 stupnjeva, oko 40 minuta.

Nakon što je pita pečena, ostavi je da se ohladi pa za to vrijeme pripremi čokoladnu glazuru. U zdjeli otopi ulje i tamnu čokoladu te prelij čokoladnu glazuru preko pite.

3/4