Žarbo pita

Sastojci za kore:
- 400 grama brašna
- 250 grama maslaca
- 40 grama kvasca
- 1 žlica šećera
- 100 ml toplog mlijeka
Sastojci za nadjev od oraha:
- 150 grama mljevenih oraha
- 4 žlice šećera
- 120 grama pekmeza po izboru (marelica ili šljiva)
- 1 žličica ruma
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 100 grama čokolade
- 3 žlice ulja
Priprema:
Toplo mlijeko pomiješaj sa šećerom pa dodaj razmrvljeni kvasac i ostavi da kratko odstoji na toplom mjestu.
U posudi pomiješaj brašno i maslac pa dodaj dignuti kvasac. Od sastojaka zamijesi tijesto za kore pa ga podijeli na tri dijela.
Ostavi tijesto sa strane da se digne. Za to vrijeme pripremi si nadjev – pomiješaj mljevene orahe, šećer i malo ruma.
Lim za pečenje obloži masnim papirom pa razvaljaj tijesto i prebaci ga na lim. Premaži koru pekmezom i posipaj nadjevom od oraha. Ponovi postupak s drugom korom, a na vrh stavi treću koru.
Ostavi pitu da se diže na toplom mjestu još oko 20 minuta. Peci pitu na 180 stupnjeva, oko 40 minuta.
Nakon što je pita pečena, ostavi je da se ohladi pa za to vrijeme pripremi čokoladnu glazuru. U zdjeli otopi ulje i tamnu čokoladu te prelij čokoladnu glazuru preko pite.