Okusi djetinjstva

Omiljeni blagdanski keksi: Recepti za linzere, vanilin kiflice i keksiće s đumbirom

Ukusni, prhki i prepuni slatkoće - to su naši omiljeni blagdanski keksi, a ako ih još nisi naučila raditi, pravo je vrijeme. U našem članku pronađi tri odlična recepta za keksiće kojih se ne bi sramila ni tvoja baka

myriam-zilles-ew3sTx9Y3IA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Keksići s đumbirom

Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura pećnice: 180

Sastojci:

  • 30 dag glatkog brašna
  • 10 dag putra
  • 10 dag šećera
  • 1 žlica đubira u prahu
  • 1 jaje
  • 110 ml meda
  • 1 žlica kakao praha
  • ¾ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice mljevenog klinčića
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli

Glazura za ukrašavanje:

  • 1 bjelanjak
  • 20 dag štaub šećera
  • 1 žličica limunovog soka

Priprema:

Izmiksaj putar pa dodaj šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodaj med i jaje te postepeno dodaj prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijeli je na dva dijela i svaki stavi u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.

Zagrij pećnicu na 180 C. Pobrašni površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljaj svaku smjesu i izrezuj modlicama oblike keksa te ih stavljaj na masni papir u kalup. Peci 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici. Kad se keksi ohlade, ukrasi ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umuti u snijeg te postepeno dodaj šećer. Smjesom napuni slastičarsku špricu i ukrasi keksiće. Keksiće možeš ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.

Pogledaj video: Recept za brze domaće keksiće

4/4