Keksići s đumbirom
Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje
Temperatura pećnice: 180
Sastojci:
- 30 dag glatkog brašna
- 10 dag putra
- 10 dag šećera
- 1 žlica đubira u prahu
- 1 jaje
- 110 ml meda
- 1 žlica kakao praha
- ¾ žličice sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
Glazura za ukrašavanje:
- 1 bjelanjak
- 20 dag štaub šećera
- 1 žličica limunovog soka
Priprema:
Izmiksaj putar pa dodaj šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodaj med i jaje te postepeno dodaj prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijeli je na dva dijela i svaki stavi u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.
Zagrij pećnicu na 180 C. Pobrašni površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljaj svaku smjesu i izrezuj modlicama oblike keksa te ih stavljaj na masni papir u kalup. Peci 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici. Kad se keksi ohlade, ukrasi ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umuti u snijeg te postepeno dodaj šećer. Smjesom napuni slastičarsku špricu i ukrasi keksiće. Keksiće možeš ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.