keksići
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Temperatura pećnice: zagrijana na 225, pečenje na 200 stupnjeva
Sastojci:
- 36 dag glatkog brašna
- 11 dag štaub šećer + za posipanje keksa
- 24 dag putra
- ½ limuna (sok+korica)
- na vrh noža malo praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 2 vanilin šećera
- pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji
Priprema:
Pomiješaj prašak za pecivo i limun u brašno, dodaj putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješaj. Razvaljaj tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezuj razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slaži ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrij na 225 pa peci na 200 stupnjeva. Kontroliraj ih i pazi da ne izgore. Jednu stranu keksa namaži malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepi u jedan. Prema želji posipaj sa štaub šećerom.