Rižoto od boba
1. Zakuhaj povrtni temeljac i njemu dvije do tri minute prokuhaj bob. Ocijedi bob, a temeljac sačuvaj za kasnije. Zareži svako zrno boba i odstrani kožu.
2. U tavi otopi 3 žličice maslaca i poprži luk i češnjak dok ne omekšaju.
3. Dodaj rižu i dobro promiješaj. Zatim dodaj vino i miješaj dok potpuno ne ispari.
4. Malo po malo ulijevaj temeljac, neprekidno miješajući. Tek kada riža upije sav temeljac koji si dodala, dodaj još. Neprekidno miješaj kako se riža ne bi zalijepila za dno.Temeljac dodaj dok riža ne postane al dente.
5. Na kraju umiješaj ostatak maslaca, bob i 150 g parmezana. Dodaj soli i papra po želi. Kod serviranja posipaj malo parmezana po rižotu i uživaj dok je još vruć.
- 700 ml povrtnog temeljca
- 400 g smrznutog boba
- 80 g maslaca
- ½ luka, sitno nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 300 g riže arborio
- 250 ml suhog bijelog vina
- 200 g parmezana
- Sol i papar

