Nakon strogog posta na Veliki petak, kada se jedu nemasna jela, na Uskrs se u krugu obitelji blaguje obilno, a posebice hrana koja se nosila na uskrsni blagoslov u crkvu. Što će se naći na uskrsnom blagdanskom stolu, ovisi o tome radi li se o kontinentalnoj Hrvatskoj, Primorju ili pak Dalmaciji. Juha je obavezna, glavno jelo obično je pečenje s puno priloga i svježim salatama. Na moru je to najbolja bijela riba, zubatac ili kovač (šanpjer). Tradicionalno u nekim se hrvatskim krajevima na Uskrs za ručak priprema pečena janjetina, uz koju se poslužuju mladi krumpir, salata, mladi luk. U Slavoniji će to biti pečena svinjetina ili teletina s krumpirom iz pećnice i zelenom salatom. Obilni uskrsni ručak pamti se i po desertu. Raskošna torta od čokolade ili oraha, te neizostavno kolači od dizanog tijesta, sirnica ili pinca. U Istri se za najveći kršćanski blagdan tradicinalno priprema povetica, kolač sličan orehnjači, ukusna savijača s nadjevom od oraha i jabuka.
Zubatac s umakom
Sastojci:
zubatac težak 1,5 kg
1 glavica luka
bijelo vino
svežanj peršinovih grančica
nekoliko listića celera
1 grančica majčine dušice
maslinovo ulje
sol
papar
Za umak:
5 dkg maslaca
½ svježe crvene paprike
1 kg rajčica
½ žlice umaka tabasco
malo šećera
Priprema:
Oljušteni luk narežite i sitno nasjeckajte. U trbušnu šupljinu očišćene, oprane ribe stavite narezani luk, začinsko bilje, 4-5 zrna papra, sok jednog limuna i 4-5 žlica ulja. Posolite ribu izvana. Stavite ju u nauljeni lim, nakapajte sokom drugog limuna i prelijte uljem. Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 C stupnjeva. Zatim smanjite temperaturu pa pecite još dvadesetak minuta. Dok se peče povremeno prelijevajte vinom, te vlastitim sokom. U međuvremenu za umak očišćenu papriku narežite na kockice, pa pržite na niskoj temperaturi s nasjeckanim lukom da ostane svijetao.Umiješajte nasjeckane rajčice, sol, šećer i umak tabasco, pa kuhajte pola sata. Poslužite s ribom.
Pečena janjetina
Sastojci:
1 kg janjetine
3 žlice mljevene paprike
2 žlice sjemenki komorača
3 čaše vode
pola čaše maslinova ulja
sol
Priprema:
Janjetina narezana na veće komade i svi ostali sastojci stave se u posudu za pečenje i dobro promiješaju. Peče se ispod peke ili u pećnici pokriveno aluminijskom folijom oko sat i 30 minuta na 200 C stupnjeva.
Pečena teletina s krumpirom
Sastojci :
80 dkg telećeg mesa
1 dcl ulja
češnjak
1 kg krumpira
sol, papar
Priprema:
Teleće meso oprati, posušiti, posoliti, popapriti, natrljati češnjakom. Preliti ga vrelim uljem te peći u pećnici na temperaturi od 200-220 stupnjeva. Meso povremeno okretati i prelijevati vlastitim sokom. Kad meso dobije ružičastu koricu, oko njega posložiti nasoljeni krumpir izrezan na manje kriške te nastaviti peći. Ukoliko je potrebno, povremeno dodavati malo tople vode.
Nakon strogog posta, Uskrs se obilježava bogatim ručkom