Uskrsni ručak

Nakon strogog posta, Uskrs se obilježava bogatim ručkom

Uskrsni ručak

Nakon strogog posta na Veliki petak, kada se jedu nemasna jela, na Uskrs se u krugu obitelji blaguje obilno, a posebice hrana koja se nosila na uskrsni blagoslov u crkvu. Što će se naći na uskrsnom blagdanskom stolu, ovisi o tome radi li se o kontinentalnoj Hrvatskoj, Primorju ili pak Dalmaciji. Juha je obavezna, glavno jelo obično je pečenje s puno priloga i svježim salatama. Na moru je to najbolja bijela riba, zubatac ili kovač (šanpjer). Tradicionalno u nekim se hrvatskim krajevima na Uskrs za ručak priprema pečena janjetina, uz koju se poslužuju mladi krumpir, salata, mladi luk. U Slavoniji će to biti pečena svinjetina ili teletina s krumpirom iz pećnice i zelenom salatom. Obilni uskrsni ručak pamti se i po desertu. Raskošna torta od čokolade ili oraha, te neizostavno kolači od dizanog tijesta, sirnica ili pinca. U Istri se za najveći kršćanski blagdan tradicinalno priprema povetica, kolač sličan orehnjači, ukusna savijača s nadjevom od oraha i jabuka.


Zubatac s umakom    

Sastojci:
zubatac težak 1,5 kg
1 glavica luka
bijelo vino
svežanj peršinovih grančica
nekoliko listića celera
1 grančica majčine dušice
maslinovo ulje
sol
papar

Za umak:
5 dkg maslaca
½ svježe crvene paprike
1 kg rajčica
½ žlice umaka tabasco
malo šećera

Priprema:
Oljušteni luk narežite i sitno nasjeckajte. U trbušnu šupljinu očišćene, oprane ribe stavite  narezani luk, začinsko bilje, 4-5 zrna papra, sok jednog limuna i 4-5 žlica ulja. Posolite ribu izvana. Stavite ju u nauljeni lim, nakapajte sokom drugog limuna i prelijte uljem. Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 C stupnjeva. Zatim smanjite temperaturu pa pecite još dvadesetak minuta. Dok se peče povremeno prelijevajte vinom, te vlastitim sokom. U međuvremenu za umak očišćenu papriku narežite na kockice, pa pržite na niskoj temperaturi s nasjeckanim lukom da ostane svijetao.Umiješajte nasjeckane rajčice, sol, šećer i umak tabasco, pa kuhajte pola sata. Poslužite s ribom.


Pečena janjetina

Sastojci:
1 kg janjetine
3 žlice mljevene paprike
2 žlice sjemenki komorača
3 čaše vode
pola čaše maslinova ulja
sol

Priprema:
Janjetina narezana na veće komade i svi ostali sastojci stave se u posudu za pečenje i dobro promiješaju. Peče se ispod peke ili u pećnici pokriveno aluminijskom folijom oko sat i 30 minuta na 200 C stupnjeva.


Pečena teletina s krumpirom

Sastojci :
80 dkg telećeg mesa
1 dcl ulja
češnjak
1 kg krumpira
sol, papar

Priprema:
Teleće meso oprati, posušiti, posoliti, popapriti, natrljati češnjakom. Preliti ga vrelim uljem te peći u pećnici na temperaturi od 200-220 stupnjeva. Meso povremeno okretati i prelijevati vlastitim sokom. Kad meso dobije ružičastu koricu, oko njega posložiti nasoljeni krumpir izrezan na manje kriške te nastaviti peći. Ukoliko je potrebno, povremeno dodavati malo tople vode.