Post, koji je trajao još od Pepelnice, kulminira na Veliki petak i subotu. Na Veliku subotu priprema se košara s hranom koja se nosi u crkvu na blagoslov. Košara najčešće sadrži šunku, kobasice, kuhana jaja, hren i mladi luk. Na sam Uskrs će se prema tradiciji u našim krajevima na blagdanskom stolu, uz jaja, naći obavezno i šunka kao znak obilja i nagrada za posnu zimu. Pravi su ukras stola i uskrsna peciva, pletenice, kuglofi, pereci. U krugu obitelji na Uskrs se blaguje obilno, a posebice hrana koja se nosila na uskrsni blagoslov u crkvu. Za ručak se priprema pečenje, može to biti janjetina, uz koju se poslužuju krumpir, salata, mladi luk ili pak pečena svinjetina ili teletina s krumpirom iz pećnice i zelenom salatom.
Šanpjer – nezaobilazan na svečanim trpezama
Ako želite jelo bogatog teka i okusa u kojem se ne gube brojni mirišljavi začini, onda je riba, ali ne bilo koja, pravi izbor. Šanpjer ili kovač najskuplja je bijela riba i čest gost svečanih, blagdanskih trpeza. Prepoznatljiva je po crnim mrljama s obje strane tijela. Kovač ima jako delikatno meso koje se topi, te ga je najbolje kupovati cijelog i pripremati s kožom. Možete ga kuhati na pari, peći, pržiti na žaru ili u tavi. Ako se odlučite za prženje, prije toga ga uvaljajte u malo brašna. Služi se s povrćem blagog okusa i s blagim umacima, te bijelim vinom i limunom.
Sastojci:
1 kg ribe (šanpjer, škarpina, ušata, salpa, cipal, veće bukve)
1/2 kg krumpira
1/2 dcl maslinova ulja
crveni luk
5-6 češnja češnjaka
vezica peršina
lovorov list
papar u zrnu
sol
limun
Priprema:
Očistiti ribu i u široki lonac na dno poslagati nekoliko krumpira isječenih na ploške. Na to složiti na veće komade izrezanu ribu. Svakako stavite ribu s glavom i na to rasporedite na kolute narezani crveni luk, pa dodajte nasjeckani češnjak, peršin, list lovora, papar u zrnu, prstohvat soli i malo maslinovog ulja. Oprezno polijevati hladnom vodom, tek toliko da ogrezne. Kuhati 20-tak minuta na laganoj vatri. Ne miješati, samo protresti. Servirati, najbolje u zdjeli u kojoj se kuhalo, još podliti s malo maslinova ulja, posuti svježim isjeckanim peršinom, paprom, garnirati kriškama limuna.
Janjeći kotlet
Sastojci:
8 janjećih kotleta
2 žlice maslinova ulja
8 grančica ružmarina
8 grančica majčine dušice
8 grančica metvice
sol, papar
Priprema:
Kotlete premažite s pola predviđene količine ulja, te posolite i popaprite. Na svaki kotlet stavite po grančicu ružmarina, majčine dušice i metvice. Složite kotlete na rešetku pa ih stavite u vruću grill-pećnicu te pecite 4-6 minuta. Izvadite rešetku, uklonite bilje i okrenite kotlete. Premažite ih preostalim uljem, vratite začinsko bilje i pecite još 4-6 minuta.Odmah poslužite.
Mesna rolada
Sastojci:
2 kg teletine, janjetine ili svinjetine
4 žlice ulja
6 dkg sušene slanine
2 češnja češnjaka
peršin
papar
sol
2 kg krumpira
Priprema:
Slaninu, peršin i češnjak sitno nasjeckajte, dodajte malo limunova soka i sve dobro izmiješajte. Meso oblikujte u veliki odrezak. Istucite ga, malo posolite i popaprite. Premažite ga pripremljenom mješavinom i savijte u roladu. Povežite je koncem i dosolite. U pleh stavite ulje i krumpir narezan na deblje ploške. Posolite ga, popaprite i izmiješajte. Na krumpir stavite pripremljenu roladu i dobro poklopite ili prekrijte alufolijom kako se meso za vrijeme pečenja ne bi sušilo. Stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 220 stupnjeva C. Kad je rolada napola pečena okrenite je, po potrebi zalijte s malo vode i nastavite poklopljeno peći do kraja. Ukupno pecite oko sat i pol. Pečenoj roladi skinite konac, narežite je na ploške i poslužite zajedno s krumpirom i salatom po želji.
M.G.