Uskrsni doručak ne može proći bez šunke, jaja, rotkvica, slatkog kruha i mladoga luka. Nakon korizme i posta obitelj će se okupiti za blagdanskim stolom, na kojem će se uz nezaobilazne šarolike pisanice obavezno naći mjesta i za umak od hrena, te pokoji domaći kolač. Neka to bude mirisna i slatka pletenica, koju ukrasite kojom šarenom pisanicom.
Šunka u kruhu

Sastojci:
šunka
2 kg glatkog brašna
2 dag kvasca
mala žlica soli
1 dcl vode
0,5 dl ulja
Priprema:
Šunku kuhajte u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje. Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180° C. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajetom.Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.
Umak od hrena:
Sastojci:
3 velike žlice naribanog hrena,1 dag šećera, 1 dag soli, 0,2 dl jabučnog octa, 2,5 dl tučenog vrhnja
Priprema:
Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smjesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.
Uskrsna pletenica

Sastojci:
1 kocka kvasca
40 dag brašna
2 dcl mlijeka
3 jaja
3 dag rastopljenog margarina
1 naranča
1 limun
10 dag šećera
Priprema:
Namrvite kocku kvasca u 2 dcl mlakog mlijeka, dodajte 2 žlice brašna i 1 žlicu šećera. Neka na toplome uzlazi 15 minuta. Preostalo brašno prosijte na radnu površinu, u sredini načinite udubinu u kojoj razbijte 3 jaja, dodajte sol, naribanu koricu limuna i naranče, otopljeni margarin,šećer te uzašli kvas.Dobro izmijesite nekoliko minuta. Podijelite tijesto u tri dijela, svaki oblikujte u kobasicu i načinite pletenicu pa s oba kraja stisnite. Stavite na namašćen lim i po želji utisnite nekoliko sirovih jaja. Neka na toplome uzlazi 1-2 sata. Premažite jajem i pospite sjemenkama po želji (lan, sezam, mak, suncokret). Pecite 25 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.
(M.G.)
Naslovna foto: yvestown / Foter.com / CC BY-NC-ND