Uskrsne delicije za svaki dom

Donosimo vam nekoliko recepata povodom najznačajnijeg kršćanskog blagdana

Uskrsne delicije za svaki dom
VOYO logo


Svake godine za vas pripremimo pregled delicija kojima biste ovog Uskrsa mogli obradovati svoje ukućane. A to ćemo učiniti i ovog puta. Većina recepata je nova – no recept pince moramo ponoviti jer je ona naprosto dio tradicije proslave ovog najznačajnijeg kršćanskog blagdana.



Pinca

Image



Sastojci:
1kg brašna
0,25 l mlijeka
8 žumanjaka
20 dkg maslaca
20 dkg šećera
3 vanilin šećera
2 kore od limuna, kore od naranče
sol
0,10 ruma
8 dkg kvasca

Priprema:
Kvasac rastopiti sa šećerom i mlijekom, a druge sastojke otopiti u mlijeku i zamiješati u brašnu. Masa
treba biti tvrda i onda ju oblikujemo u pincu i pustimo da se diže na toplom nekoliko sati. Prije pečenja
premažemo je jajetom i krupnim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180-200°C oko 45 minuta.



Uskrsni zečić-muffini

Image



Sastojci:
2 šalice svenamjenskog brašna
3 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 žličica sode bikarbone
3/4 šalice šećera
1 jaje
1 šalica mlijeka
1/4 šalice ulja (ili rastopljenog maslaca)
Po želji: ekstrakt vanilije ili žličica ruma
Punjenje za muffine po želji – voće (smrznute trešnje, borovnice...), komadići čokolade...
šlag (tučeno vrhnje)
boja za hranu
žvakaće gume u trakicama voćnog okusa
ukrasne čokoladne mrvice za hranu
kokos (po želji)


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite papiriće u kalup za muffine. U jednoj zdjeli pomješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom i uljem. Povežite obje smjese, sa što manje miješanja i na kraju dodajte punjenje po želji i promješajte tek toliko da se rasporedi u smjesi. Čašice napunite do 3/4. Pecite 20 -25 minuta.
Ukrašavanje:
Od žvakačih guma izrežite uši za zečića te ih po želji namažite bojom za hranu. Uši možete napraviti i od dva dijela – izrežite veći i manji oblik ušiju – jedan od njih obojajte, pa ih zajedno priljepite (uz pomoć malo vode ili šlaga). Uši možete napraviti i od marcipana. Cijeli muffin prekrijte šlagom (po želji ga možete posipati i kokosom za još interesantniju teksturu) i nakon toga stavite uši te od čokoladnih mrvica i bombončića napravite lice zečića.



Pečenje s medom, paprom i umakom od brusnica

Image



Sastojci:
1 naranča
250 - 300 g brusnica (mogu biti smrznute)
3/4 šalice meda – za umak
2 kg svinjske plećke (sa ili bez kože) ili pisanice
1/4 šalice meda – za glazuru mesa
2 žlice senfa
2 žlice krupno mljevenog šarenog papra
1/2 žličice sušenog timijana ili 1-1/2 žličice svježeg
1/2 žličice soli

Priprema:
Prvo napravite umak – ogulite naranču i uklonite koštice. Zatim naranču i brusnice sasjeckajte usitno multipraktikom ili ručno. Stavite mješavinu voća u lonac na vatru te dodajte med i zakuhajte. Ohladite prije posluživanja.

Onda se posvetite mesu - svinjsku plećku (ili pisanicu) savijte, povežite koncem i položite u vatrostalnu zdjelu (nije nužno). U posudici izmješajte med, senf, papar, timijan i sol. Meso premažite s 2/3 umaka i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Meso neka se na toj vrućini peče sat i pol, te onda pojačajte toplinu i zapecite
 još 15- 20 minuta. Za vrijeme pečenja, meso povremeno premazuje s preostalim umakom od meda.
Pečenje poslužite s pečenim krumpirom i pripremljenim umakom od voća i meda.


Uskršnja pizza

Image



Ovo je odličan recept za večernje sate (djeca će se oduševiti), a ne želite jesti ostatke od doručka ili ručka. Ovdje nećemo pisati recept – on je sam po sebi jasan – bitnija je ideja kako da ukrasite pizzu. Dakle, napravite tijesto kao i za običnu pizzu  ali ga oblikujte u oblik velikog uskršnjeg jajeta. Nakon rajčice, šunke, gljivi – cijelu pizzu
dobro posipajte naribanim sirom – i tad krenite ukrašavati uskršnje "jaje". Koristite što god želite i najviše
 volite – papriku u različitim bojama, kobasice, luk, kukuruz, vrhnje....

Više uskrsnih recepata možete pronaći i .

Image

Uskrsne poslastice