Svake godine za vas pripremimo pregled delicija kojima biste ovog Uskrsa mogli obradovati svoje ukućane. A to ćemo učiniti i ovog puta. Većina recepata je nova – no recept pince moramo ponoviti jer je ona naprosto dio tradicije proslave ovog najznačajnijeg kršćanskog blagdana.
Pinca

Sastojci:
1kg brašna
0,25 l mlijeka
8 žumanjaka
20 dkg maslaca
20 dkg šećera
3 vanilin šećera
2 kore od limuna, kore od naranče
sol
0,10 ruma
8 dkg kvasca
Priprema:
Kvasac rastopiti sa šećerom i mlijekom, a druge sastojke otopiti u mlijeku i zamiješati u brašnu. Masa
treba biti tvrda i onda ju oblikujemo u pincu i pustimo da se diže na toplom nekoliko sati. Prije pečenja
premažemo je jajetom i krupnim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180-200°C oko 45 minuta.
Uskrsni zečić-muffini

Sastojci:
2 šalice svenamjenskog brašna
3 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 žličica sode bikarbone
3/4 šalice šećera
1 jaje
1 šalica mlijeka
1/4 šalice ulja (ili rastopljenog maslaca)
Po želji: ekstrakt vanilije ili žličica ruma
Punjenje za muffine po želji – voće (smrznute trešnje, borovnice...), komadići čokolade...
šlag (tučeno vrhnje)
boja za hranu
žvakaće gume u trakicama voćnog okusa
ukrasne čokoladne mrvice za hranu
kokos (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite papiriće u kalup za muffine. U jednoj zdjeli pomješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom i uljem. Povežite obje smjese, sa što manje miješanja i na kraju dodajte punjenje po želji i promješajte tek toliko da se rasporedi u smjesi. Čašice napunite do 3/4. Pecite 20 -25 minuta.
Ukrašavanje:
Od žvakačih guma izrežite uši za zečića te ih po želji namažite bojom za hranu. Uši možete napraviti i od dva dijela – izrežite veći i manji oblik ušiju – jedan od njih obojajte, pa ih zajedno priljepite (uz pomoć malo vode ili šlaga). Uši možete napraviti i od marcipana. Cijeli muffin prekrijte šlagom (po želji ga možete posipati i kokosom za još interesantniju teksturu) i nakon toga stavite uši te od čokoladnih mrvica i bombončića napravite lice zečića.
Pečenje s medom, paprom i umakom od brusnica

Sastojci:
1 naranča
250 - 300 g brusnica (mogu biti smrznute)
3/4 šalice meda – za umak
2 kg svinjske plećke (sa ili bez kože) ili pisanice
1/4 šalice meda – za glazuru mesa
2 žlice senfa
2 žlice krupno mljevenog šarenog papra
1/2 žličice sušenog timijana ili 1-1/2 žličice svježeg
1/2 žličice soli
Priprema:
Prvo napravite umak – ogulite naranču i uklonite koštice. Zatim naranču i brusnice sasjeckajte usitno multipraktikom ili ručno. Stavite mješavinu voća u lonac na vatru te dodajte med i zakuhajte. Ohladite prije posluživanja.
Onda se posvetite mesu - svinjsku plećku (ili pisanicu) savijte, povežite koncem i položite u vatrostalnu zdjelu (nije nužno). U posudici izmješajte med, senf, papar, timijan i sol. Meso premažite s 2/3 umaka i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Meso neka se na toj vrućini peče sat i pol, te onda pojačajte toplinu i zapecite
još 15- 20 minuta. Za vrijeme pečenja, meso povremeno premazuje s preostalim umakom od meda.
Pečenje poslužite s pečenim krumpirom i pripremljenim umakom od voća i meda.
Uskršnja pizza

Ovo je odličan recept za večernje sate (djeca će se oduševiti), a ne želite jesti ostatke od doručka ili ručka. Ovdje nećemo pisati recept – on je sam po sebi jasan – bitnija je ideja kako da ukrasite pizzu. Dakle, napravite tijesto kao i za običnu pizzu ali ga oblikujte u oblik velikog uskršnjeg jajeta. Nakon rajčice, šunke, gljivi – cijelu pizzu
dobro posipajte naribanim sirom – i tad krenite ukrašavati uskršnje "jaje". Koristite što god želite i najviše
volite – papriku u različitim bojama, kobasice, luk, kukuruz, vrhnje....
Više uskrsnih recepata možete pronaći i .