Pileća juhica – pet recepata koje ćete obožavati

Postoji li ijedno jelo koje bolje paše kad je ovako hladno – i kad je sezona prehlade i gripe?

Pileća juhica – pet recepata koje ćete obožavati
VOYO logo

Vruća, još "pušeća" zdjelica pileće juhe uvijek je rado viđena, posebice kad je vrijeme ovako hladno, vlažno i tmurno. Ova ukusna i zdrava topla tekućina pomoći će kod ublažavanja bolnog grla i kašlja te pročistiti dišne puteve, a može pomoći ublažiti i druge simptome prehlade i gripe.

Zašto se onda ovih dana ne biste pogostili finom pilećom juhicom, na neki od ovih pet načina:


Klasična pileća juha

Image



Sastojci:
600 g piletine (samo meso nasjeckano na kockice)
2 mrkve srednje veličine
200 g graška
1 manja šalica najeckanih stabljiki celera
1 luk (nasjeckan ili u komadu, po želji)
1 paprika (nasjeckana ili u komadu, po želji)
1 nasjeckani korijen peršina (manji)
malo peršina u stabiljci
po želji: malo korabice, karfiola, brokule ili kelja
žličica ulja
sol, vegeta
rezanci (ili neka druga tjestenina)

Priprema:
Na ulju popržite luk, zatim dodajte i mrkvu te nakon toga piletinu. Kratko prodinstajte te dodajte i svo ostalo pripremljeno povrće. Sve zalijte s dovoljno vode, barem dvije i pol litre te začinite vegetom i solju. Nakon što juha zakipi kuhajte još nekih sat vremena. Kad se juha skuha po želji je ili procjedite te zakuhajte s rezancima. Ili pak samo izvadite ono povrće koje vam ne odgovara kuhano (kod moje obitelji ne prolaze luk i paprika, pa njih stavljam cijele i kasnije vadim), a sve ostalo ostavite i onda zakuhajte juhu s tjesteninom.


Bogata talijanska pileća juha

Image



Sastojci:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 glavica luka, nasjeckanog
prstohvat crvene slatke paprike
5 cijelih stabljiki peršina grančica, plus 1 žlica nasjeckanog lista peršina
6 tankih trakica limunove korice (od jednog limuna)
1 mala glavica komorača, tanko nasjeckana (2 šalice), sačuvajte vrh komorača
600 g  pilećih prsa, bez kožice, nasjeckanih
8 šalica klasičnog pilećeg temeljca
2 mrkve, narezane (1 šalica)
2 stabljike celera, narezane (1 šalica)
sol
parmezan za ribanje
tjestenina – široki rezanci
3 šalice očišćenog bebi špinata
limunov sok, po želji

Priprema:
U većoj posudi zagrijte ulje te dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša, te mu tada dodajte piletinu i kratko prodinstajte. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu, celer, komorač i crvenu papriku. Kratko propirjajte Koncem zajedno povežite stabljike peršina, koru limuna i vrhove komorača. To bilje dodajte u lonac i sve prelijte s pilećim temeljcem i još dvije šalice vode. Juhu kuhajte sve dok svo povrće omekša (ali pazite da se ne raskuha). Petnaestak do dvadesetak minuta će biti dovoljno. Izvadite povezano bilje i dodajte široke rezance te kuhajte do al dente tvrdoće. Ugasite vatru, dodajte nasjeckani bebi špinat i malo soka od limuna, po želji. Kad špinat malo uvene (a to će biti odmah) – odmah poslužujte juhu i posipajte svaki tanjur s parmezanom.


Krem juha od piletine i krumpira

Image



Sastojci:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 crveni luk, nasjeckani
1 mrkva, srednje veličine nasjeckana na sitne kockice
4 šalice pilećeg temeljca
1 i pol šalica na kockice nasjeckanih pilećih prsa
pola kile krumpira ( 2 velika krumpira), oguljen i nasjeckan na kockice
1/3 šalice glatkog brašna
2 dcl vrhnja za kuhanje ili mlijeka
sol, papar
svježe nasjeckani peršin
po želji - pola šalice najeckane stabljike celera

Priprema:
Na ulju popržite luk, mrkvu i piletinu. Zalijte pilećim temeljcem i dodajte krumpire i po želji celer. Začinite solju i paprom po potrebi. Kuhajte dok krumpir ne omekša.
U drugoj zdjelici pomiješajte bračno i vrhnje (ili mlijeko) te stalno miješajući dodajte u juhu. Miješajte dok ne provrije i zgusne se. Posipajte svježe nasjeckanim peršinom i poslužite.
(Po želji i potrebi, ako vam juha nije dovoljno gusta ili ne ne želite zgušnjavati brašnom – mali dio povrća i piletine možete izvaditi iz posude. Ostatak izmiksajte štapnim mikserom, dodajte vrhnje, zakuhajte i onda na kraju dodajte povrće u komadićima u izmiksanu juhu.)


Pikantna pileća juha s rižom

Image



Sastojci:
4 srednje velike stabljike celera, narezane (oko 2 šalice)
4 velike mrkve, narezane (oko 2 šalice)
2 crvena luk, sjeckani (oko 1 šalica)
1 žlica maslinovog ulja
4 češnja češnjaka, protisnuta (oko 2 pune žličice)
2.5 do 3 litre pilećeg temeljca
4 pilećih prsa, narezanih na kockice
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
1/2 šalice suhog prošeka (sherry vino)
1.5 šalice bijele riže sitnog okruglog zrna
Sol i svježe mljeveni papar

Priprema:
Na ulju popržite luk, mrkvu i celer, zatim dodajte piletinu i protisnuti češnjak te pirjajte 5 minuta. Ulijte pileći temeljac, začitnite solju i paprom (dosta papra jer juha mora biti pomalo ljuta) i kuhajte 20 – 30 minuta. Juhi zatim dodajte kopar, sherry vino i rižu te kuhajte još 15-ak minuta, koliko je potrebno da se riža skuha.


Tajlandska pileća juha

Image



Sastojci:
1 žlica suncokretovog ulja
1 glavica luka, tanko narezana
2 režnja češnjaka, protisnuta
2 žlice zelene curry paste
6 šalica pilećeg temeljca
1 konzerva kokosovog mlijeka (cca 200 ml)
po želji 1 žlica ribljeg umaka
2 crvene paprike, tanko narezane
manji korijen svježeg đumbira (pola palca) sitno nasjeckan
150 grama tankih rižinih rezanaca, rastrganih u sitnije komade
2 pileća prsa, vrlo tanko narezanih
1 žlica svježeg sok od limete, po želji i više od 1 žlice
1 šalica grubo nasjeckanog svježeg korijandra

Priprema:
Zagrijte ulje u posudi te na njemu popržite luk, pa kasnije dodajte i piletinu i propirjajte. Dodajte češnjak, đumbir i curry pastu i kuhajte miješajući minutu do dvije. Dodajte pileći temeljac, kokosovo mlijeko i po želji riblji umak i pustite za zavrije te kuha 10-ak minuta. Nakon toga u lonac ubacite i crvenu papriku i tjesteninu te kuhajte 3 - 5 minuta dok se tjestenina ne skuha. Za kraj umiješajte sok od limete te juhu posipajte korijandrom.