'Kraljevi gljiva'

Sezona je vrganja: Imamo tri recepta za neodoljivi jesenski obrok

Vrganji i jesen jednostavno idu ruku pod ruku. Ove gljive zdrave su, niskokalorične i lako se stapaju s raznim jelima. Razmišljaš li kako ih najbolje iskoristiti, donosimo tri recepta za slasne jesenske obroke

profimedia-0528575459.jpg
Foto: Profimedia

Kremasta juha od gljiva s kestenima

Kremaste juhe nezaobilazno su toplo predjelo. Griju, ukusne su i zasitne, a ovaj recept s dodatkom kestena neodoljivo se stapa s jeseni. Sušeni vrganji miješaju se s kestenom, a pirjani se dodaju na kraju. Juha je spremna za sat vremena, a navedeni sastojci namijenjeni su za 10 porcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 30 grama suhih vrganja
  • 120 grama tanko narezanih svježih vrganja
  • 4 jušne žlice maslaca (cca 60 grama)
  • 500 grama tanko narezanih šampinjona
  • 2 poriluka (narezanih na tanke ploške)
  • 1 mrkva i celer
  • žličica mljevenog ružmarina
  • 60 grama oguljenih, pečenih kestena
  • 600 mililitara pilećeg temeljca
  • sol i papar
  • 250 mililitara vrhnja
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Procijedi tekućinu, a ostatak vrganja operi i sitno nasjeckaj. U loncu rastopi maslac, dodaj nasjeckane vrganje, šampinjone, poriluk, mrkvu, celer i ružmarin pa kuhaj petnaestak minuta na umjerenoj vatri s povremenim miješanjem. Dodaj kestene i temeljac te 700 ml procijeđene tekućine. Začini, zakuhaj juhu i kuhaj je oko 30 minuta, odnosno dok kesteni ne omekšaju. Dodaj vrhnje i ostavi da se malo ohladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasiraj u blenderu u 'turama' i drži na toplom. Zatim na tavi zagrij ulje, dodaj narezane vrganje, začini solju i paprom pa kuhaj na umjereno jakoj vatri dok lagano ne porumene, oko šest minuta. Posluži juhu i ukrasi pirjanim vrganjima.

Image
Foto: Profimedia
2/4