Kremasta juha od gljiva s kestenima
Kremaste juhe nezaobilazno su toplo predjelo. Griju, ukusne su i zasitne, a ovaj recept s dodatkom kestena neodoljivo se stapa s jeseni. Sušeni vrganji miješaju se s kestenom, a pirjani se dodaju na kraju. Juha je spremna za sat vremena, a navedeni sastojci namijenjeni su za 10 porcija.
Sastojci:
- 30 grama suhih vrganja
- 120 grama tanko narezanih svježih vrganja
- 4 jušne žlice maslaca (cca 60 grama)
- 500 grama tanko narezanih šampinjona
- 2 poriluka (narezanih na tanke ploške)
- 1 mrkva i celer
- žličica mljevenog ružmarina
- 60 grama oguljenih, pečenih kestena
- 600 mililitara pilećeg temeljca
- sol i papar
- 250 mililitara vrhnja
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Procijedi tekućinu, a ostatak vrganja operi i sitno nasjeckaj. U loncu rastopi maslac, dodaj nasjeckane vrganje, šampinjone, poriluk, mrkvu, celer i ružmarin pa kuhaj petnaestak minuta na umjerenoj vatri s povremenim miješanjem. Dodaj kestene i temeljac te 700 ml procijeđene tekućine. Začini, zakuhaj juhu i kuhaj je oko 30 minuta, odnosno dok kesteni ne omekšaju. Dodaj vrhnje i ostavi da se malo ohladi.
Pasiraj u blenderu u 'turama' i drži na toplom. Zatim na tavi zagrij ulje, dodaj narezane vrganje, začini solju i paprom pa kuhaj na umjereno jakoj vatri dok lagano ne porumene, oko šest minuta. Posluži juhu i ukrasi pirjanim vrganjima.
