Još samo nekoliko dana dijeli nas od najdražeg doručka u godini - onog uskršnjeg. Mirisna šunka, jaja, hren, mladi luk, rotkvice… sve su to delicije kojima se veselimo. Prošle godine nam je pandemija pomutila uskršnje planove i mnogi su u blagdanskim danima morali uživati sami. Iako situacija i dalje nije savršena, ove godine se napokon opet možemo družiti s najbližima.
Kako bi pripremila poseban doručak ovog Uskrsa, izdvojile smo nekoliko recepata koji su nam zapeli za oko, ali i koje smo isprobale. Od nezaobilaznih punjenih jaja do zanimljivih peciva koji će se posebno svidjeti najmlađima, sigurno ćeš pronaći pravi recept za sebe. Ubacile smo i jedan recept za kremastu tortu s jagodama jer, budimo iskrene, nikada nije prerano za tortu.
Uživaj u blagdanskoj gozbi, a još više u druženju s najbližima.
Punjena jaja
10 jaja
150 g šunke
5 crnih maslina
1/2 crvene paprike
1 žlica senfa
2 žlice majoneze
2 žlice kiselog vrhnja
Crvena paprike
Papar
Sol
Jaja tvrdo skuhaj, oguli i prereži po pola. U posudu za miješanje stavi žumanjke iz skuhanih jaja, nasjeckanu šunku, papriku, masline te senf, majonezu i kiselo vrhnje. Sve dobro pomiješaj i dodaj soli i papra po želji. Pomoću vrećice za ukrašavanje kolača ili žličice smjesu stavi nazad u bjelanjke i posipaj s malo crvene paprike.
Zeko peciva
3 šalice brašna
2 žlice šećera
1 kocka svježeg kvasca ili vrećica suhog
1 šalica kiselog vrhnja
1 žličica soli
1/4 šalice vode
2 žlice maslaca
1 jaje
Crni papar u zrnu
- Na laganoj vatri zagrij maslac, vodu i vrhnje dok se maslac ne otopi. U mlaku smjesu dodaj kvasac i šećer. Pričekaj nekoliko minuta dok se kvasac ne zapjeni.
- U smjesu dodaj ostale sastojke i umijesi tijesto. Ostavi tijesto da miruje oko pola sata, odnosno dok mu se ne podupla volumen.
- Tijesto lagano premijesi i nareži na 16 jednakih dijelova. Svaki dio bi trebao biti oko 47 grama.
- Svaki komad oblikuj u kuglicu i zatim malo izduži u nešto ovalniji oblik. Postavi svih 16 komada na papir za pečenje kojim si prethodno obložila posudu za pečenje.
- Škarama oblikuj dva uha na užem dijelu ovalnog tijesta kao što je prikazano na snimci.
6.Čačkalicama napravi male udubine za oči i u njih umetni zrna crnog papra.
7.Peciva peci na 190 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta ili dok ne postanu rumena.
Muffini sa šunkom i sirom
280 g brašna
3 žličice praška za pecivo
100 g kuhane šunke
100 g ribanog sira
2 jaja
250 ml mlijeka
6 žlica ulja
Papar
Sol
Brašno, prašak za pecivo i začine pomiješaj te dodaj jaja, mlijeko i ulje. Sve skupa dobro pomiješaj. Dodaj sitno sjeckanu kuhanu šunku i ribani sir te dobro umiješaj. Smjesu rasporedi u kalupe za muffine i peci oko 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.
Torta s jagodama
Biskvit
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
Krema
500 ml mlijeka
3 žumanjka
60 g gustina
170 g šećera
500 ml slatkog vrhnja
500 g jagoda
Najprije napravi biskvit. Mikserom izradi bjelanjke, a posebno žumanjke sa šećerom. U žumanjke umiješaj brašno, a u smjesu polako umiješaj snijeg od bjelanjaka. smjesu podijeli na dva dijela i ispeci dva biskvita.
Jagode operi i očisti te nareži na polovice. Dok se biskviti hlade napravi kremu. Žumanjke izradi sa šećerom i umiješaj gustin te nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhaj u loncu te pažljivo umiješaj smjesu žumanjaka, šećera i gustina. Kuhaj dok se ne zgusne te ostavi da se ohladi. Dok se krema hladi izradi slatko vrhnje i umiješaj polovicu u hladnu kremu.
Prvi biskvit premaži polovicom kreme i na nu posloži jagode. Jagode prekrij drugim dijelom kreme te dodaj drugi biskvit. Cijelu tortu premaži ostatkom šlaga od slatkog vrhnja i ukrasi po želji.