Ukusni blagdani

Imamo ukusne ideje za uskršnji doručak koje moraš isprobati

Od punjenih jaja do peciva u obliku zeca, s ovim će receptima uskršnji doručak biti još slađi

eugdhihoial.jpg
Foto: Instagram/Unsplash
VOYO logo

Još samo nekoliko dana dijeli nas od najdražeg doručka u godini - onog uskršnjeg. Mirisna šunka, jaja, hren, mladi luk, rotkvice… sve su to delicije kojima se veselimo. Prošle godine nam je pandemija pomutila uskršnje planove i mnogi su u blagdanskim danima morali uživati sami. Iako situacija i dalje nije savršena, ove godine se napokon opet možemo družiti s najbližima.

Kako bi pripremila poseban doručak ovog Uskrsa, izdvojile smo nekoliko recepata koji su nam zapeli za oko, ali i koje smo isprobale. Od nezaobilaznih punjenih jaja do zanimljivih peciva koji će se posebno svidjeti najmlađima, sigurno ćeš pronaći pravi recept za sebe. Ubacile smo i jedan recept za kremastu tortu s jagodama jer, budimo iskrene, nikada nije prerano za tortu.

Uživaj u blagdanskoj gozbi, a još više u druženju s najbližima.

Punjena jaja

10 jaja
150 g šunke
5 crnih maslina
1/2 crvene paprike
1 žlica senfa
2 žlice majoneze
2 žlice kiselog vrhnja
Crvena paprike
Papar
Sol

Jaja tvrdo skuhaj, oguli i prereži po pola. U posudu za miješanje stavi žumanjke iz skuhanih jaja, nasjeckanu šunku, papriku, masline te senf, majonezu i kiselo vrhnje. Sve dobro pomiješaj i dodaj soli i papra po želji. Pomoću vrećice za ukrašavanje kolača ili žličice smjesu stavi nazad u bjelanjke i posipaj s malo crvene paprike.

Zeko peciva

3 šalice brašna
2 žlice šećera
1 kocka svježeg kvasca ili vrećica suhog
1 šalica kiselog vrhnja
1 žličica soli
1/4 šalice vode
2 žlice maslaca
1 jaje
Crni papar u zrnu

  1. Na laganoj vatri zagrij maslac, vodu i vrhnje dok se maslac ne otopi. U mlaku smjesu dodaj kvasac i šećer. Pričekaj nekoliko minuta dok se kvasac ne zapjeni.
  2. U smjesu dodaj ostale sastojke i umijesi tijesto. Ostavi tijesto da miruje oko pola sata, odnosno dok mu se ne podupla volumen.
  3. Tijesto lagano premijesi i nareži na 16 jednakih dijelova. Svaki dio bi trebao biti oko 47 grama.
  4. Svaki komad oblikuj u kuglicu i zatim malo izduži u nešto ovalniji oblik. Postavi svih 16 komada na papir za pečenje kojim si prethodno obložila posudu za pečenje.
  5. Škarama oblikuj dva uha na užem dijelu ovalnog tijesta kao što je prikazano na snimci.

6.Čačkalicama napravi male udubine za oči i u njih umetni zrna crnog papra.
7.Peciva peci na 190 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta ili dok ne postanu rumena.

Muffini sa šunkom i sirom

280 g brašna
3 žličice praška za pecivo
100 g kuhane šunke
100 g ribanog sira
2 jaja
250 ml mlijeka
6 žlica ulja
Papar
Sol

Brašno, prašak za pecivo i začine pomiješaj te dodaj jaja, mlijeko i ulje. Sve skupa dobro pomiješaj. Dodaj sitno sjeckanu kuhanu šunku i ribani sir te dobro umiješaj. Smjesu rasporedi u kalupe za muffine i peci oko 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

Torta s jagodama

Biskvit

6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna

Krema

500 ml mlijeka
3 žumanjka
60 g gustina
170 g šećera
500 ml slatkog vrhnja

500 g jagoda

Najprije napravi biskvit. Mikserom izradi bjelanjke, a posebno žumanjke sa šećerom. U žumanjke umiješaj brašno, a u smjesu polako umiješaj snijeg od bjelanjaka. smjesu podijeli na dva dijela i ispeci dva biskvita.

Jagode operi i očisti te nareži na polovice. Dok se biskviti hlade napravi kremu. Žumanjke izradi sa šećerom i umiješaj gustin te nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhaj u loncu te pažljivo umiješaj smjesu žumanjaka, šećera i gustina. Kuhaj dok se ne zgusne te ostavi da se ohladi. Dok se krema hladi izradi slatko vrhnje i umiješaj polovicu u hladnu kremu.

Prvi biskvit premaži polovicom kreme i na nu posloži jagode. Jagode prekrij drugim dijelom kreme te dodaj drugi biskvit. Cijelu tortu premaži ostatkom šlaga od slatkog vrhnja i ukrasi po želji.